GEZOCHT: TIEN TOT DRIE MENTALITEIT

ReMarkAble_Blog_Uitgelichte-Afbeelding_10tot15-mentaliteit

Verreweg de meeste selectiegesprekken bestaan uit een groot gedeelte slechte vragen. Een mooi voorbeeld is een antwoord wat ik in de praktijk kreeg van een sollicitant op de vraag of hij over een ‘negen tot vijf mentaliteit’ beschikte… zijn verrassende antwoord: “Nee hoor, zeker niet! Ik vind eigenlijk van ‘tien tot drie’ lang zat.” Grappig bedoeld en we konden we er best wel even om lachen… (kandidaat werd overigens aangenomen, presteerde 5 jaar uitstekend zodat hij doorgroeide naar een volgende functie en had zeker geen ‘negen tot vijf’ mentaliteit, maar dat even terzijde). Als ik kritisch terugkijk moet ik de conclusie trekken dat de vraag niet goed was, of beter gezegd dramatisch.

Een verdachte hoeft in Nederland niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling… We kunnen van een sollicitant toch niet verwachten dat die meewerkt aan zijn eigen afwijzing?

Nog een voorbeeld dat ik met grote regelmaat tegenkom in sollicitatieprocedures: “Noem eens een negatieve eigenschap van jezelf?” Tsja… wat verwacht je nou echt??? Dat iemand eerlijk gaat zeggen: ”Nou, om eerlijk te zijn heb ik een ochtendhumeur van hier tot Tokio, ik ben weliswaar meestal om 8.30 uur wel aanwezig, maar eigenlijk moet je niet tegen me praten tot ik drie bakken koffie op heb, dus rond een uurtje of 11.”

Nee, natuurlijk niet! Een sollicitant geef je eigenlijk maar twee opties: de beste optie is iets benoemen wat niet relevant is voor de functie. Bijvoorbeeld: Je hebt een vacature voor een vertegenwoordiger en de sollicitant antwoordt: “Nou, ik vind het moeilijk om te spreken voor grote groepen in het openbaar. Daarom heb ik onlangs een boek gekocht met de titel ‘spreken in het openbaar’. Ik ben mezelf hierin wel aan het trainen. Daarnaast ben ik benieuwd hoe ik deze vaardigheid kan ontwikkelen bij het uitoefenen van deze functie?

De andere optie is dat er een negatieve eigenschap wordt genoemd die eigenlijk voor de werkgever heel positief is. Bijvoorbeeld: “Nou ja, ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben perfectionistisch. Ik wil dus echt mijn project voor de klant hebben afgerond, voordat ik kan genieten van mijn weekend.” Oftewel de hobby van deze kandidaat is onbetaald overwerken in het weekend… sure!
Je kunt het de sollicitant niet kwalijk nemen dat hij of zij met dergelijke antwoorden komt. De conclusie is simpel: je stelt namelijk de verkeerde vragen!

Als je reclames hoort voor belegging of investeringsprojecten hoor je daar tegenwoordig standaard het zinnetje ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ maar als we gaan kijken naar gedrag dan is dit juist andersom. Gedrag uit het verleden is een hele goede graadmeter voor gedrag in de toekomst.

Dus ben je benieuwd naar goede vragen? Wil je geen ‘koekje van eigen deeg’? Neem vrijblijvend contact met me op… als jij de koffie regelt neem ik een goed gevulde koektrommel mee! Het is tenslotte ‘makkelijk koekjes delen uit andermans trommel.’

Meer informatie?
Neem contact op met:
Edzard van Delden
+31 (0)570 609 500
+31 (0)6 51 70 70 58
e.vandelden@remarkable.nl

Edzard2