GEZOCHT: SCHAAP MET 5 POTEN

ReMarkAble_Blog_Uitgelichte-Afbeelding_Schaap-met-5-poten

De arbeidsmarkt heeft zich de laatste jaren meer en meer ontwikkeld naar een werknemersmarkt. Dit leidt tot nieuwe inzichten in werving & selectie. De keuze voor kandidaten is groot, terwijl de keuze voor werkgevers uit (goede) kandidaten klein is.

€100.000,-
Het selecteren van een verkeerde kandidaat is een enorme kostenpost. De proeftijd is vaak te beperkt om een objectief oordeel te geven, zodat de kosten van een slecht functionerende werknemer al snel in de papieren lopen. Naast de post personeelskosten kost het vooral tijd en dus geld om iemand in te werken. En wat te denken van omzetderving? Imagoverlies? Of misschien nog erger; een compleet team dat gaat disfunctioneren…?

Soms is het voor het bedrijf beter een functie langer open te laten staan dan genoegen te nemen met een kandidaat die eigenlijk niet geschikt is. Maar hoe selecteer je nou de juiste kandidaat? Gemiddeld genomen bereik je door de traditionele manier van interviewen een succespercentage tussen 70-80% goed functionerende werknemers.

Schaap met de vijf poten
Verkopen is in essentie iemand helpen in het nemen van een beslissing. Een vacature ‘verkopen’ is dus een essentieel onderdeel van het recruitmentproces. Een originele en pakkende vacaturecommercial met ‘stopping power’ helpt om je vacature onder de aandacht te brengen bij de juiste doelgroep. Te veel wordt teruggevallen op de ‘wij zoeken’ ‘wij bieden’ vacatures. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk is het goed om een beeld te schetsen aan de kandidaat wat hem of haar te wachten staat en wat jij als werkgever daar tegenoverstelt. Maar toch zie ik de meeste advertenties bol staan van zinloze clichés. Te veel wordt gezocht naar het spreekwoordelijke schaap met de 5 poten. En bij sommige functies moet je over dermate veel competenties beschikken dat als een dergelijke kandidaat al bestaat hij eerder minister-president wordt dan zich zes slagen in het rond te werken voor een middelmatig salaris.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!

Benieuwd naar een opmerkelijke aanpak op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie? Neem contact met mij op. Ik maak graag een afspraak voor een goede kop koffie. Als jij de koffie regelt, neem ik een goed gevulde koektrommel mee. Dat is nog eens andere koek!

Meer informatie?
Neem contact op met:
Edzard van Delden
+31 (0)570 609 500
+31 (0)6 51 70 70 58
e.vandelden@remarkable.nl

Edzard2